Diagnostyka ultrasonograficzna jamy brzusznej

Cena obejmuje
-
Teoretyczna i praktyczna część szkolenia
-
Materiały szkoleniowe
-
Punkty edukacyjne
-
Catering na czas przerw kawowych oraz obiadowych
-
Zaświadczenie ukończenia
Opis szkolenia:
Szkolenie skierowane jest do lekarzy zainteresowanych rozpoczęciem nauki ultrasonografii lub doskonaleniem zdobytych wcześniej umiejętności ze szczególnym uwzględnieniem lekarzy specjalizujących się w gastroenterologii, chorobach wewnętrznych, chirurgii ogólnej, radiologii, nefrologii, onkologii, urologii, hepatologii, internie i innych.
Cel kształcenia:
Zdobycie samodzielnych umiejętności wykonywania badań ultrasonograficznych jamy brzusznej ze zwróceniem szczególnej uwagi na wczesne wykrywanie i diagnostykę zmian nowotworowych.
Uczestnik po szkoleniu nabędzie wiedzę z zakresu:
- anatomii ultrasonograficznej narządów jamy brzusznej,
- sporządzenia prawidłowego opisu badania USG,
- podstawowych technik badania USG w obrębie narządów jamy brzusznej, z uwzględnieniem: diagnostyki USG wątroby, trzustki, pęcherzyka i dróg żółciowych, śledziony, nerek, żołądka,
- współczesnych możliwości aparatury ultrasonograficznej,
- prawidłowego przygotowania do badania ultrasonograficznego.
Uczestnik nabędzie umiejętności praktyczne umożliwiające:
- obsługę aparatu USG i wykorzystanie ultradźwięków w diagnostyce narządów jamy brzusznej z uwzględnieniem potencjalnych zagrożeń zmianami nowotworowymi,
- identyfikację prawidłowego obrazu USG,
- optymalizację obrazu USG oraz dobór sond do poszczególnych rodzajów badań
- zdiagnozowanie obecności płynu w jamie otrzewnej,
- rozpoznanie zbiorników płynu w jamie brzusznej i miednicy mniejszej,
- rozpoznanie najczęściej występujących chorób: wątroby (guzy lite i torbiele), dróg żółciowych, trzustki (zapalenia i zmiany ogniskowe), nerek, pęcherza moczowego, węzłów chłonnych, śledziony, jelit.
Uczestnik nabędzie kompetencje społeczne poprzez:
- wzbogacenie własnych doświadczeń w diagnozowaniu i leczeniu pacjentów,
- poszerzenie możliwości współpracy i konsultacji z lekarzami innych specjalności,
- budowanie relacji z pacjentem, które doprowadzą do poprawy komunikacji pomiędzy pacjentem i lekarzem.
Po zakończonym szkoleniu zostanie przeprowadzona anonimowa ankieta oceny szkolenia, weryfikująca stopień realizacji założonych celów i programu.
Cena obejmuje
-
Teoretyczna i praktyczna część szkolenia
-
Materiały szkoleniowe
-
Punkty edukacyjne
-
Catering na czas przerw kawowych oraz obiadowych
-
Zaświadczenie ukończenia


Ireneusz Gierbliński
Ukończył w 1972 roku Akademię Medyczną w Warszawie, posiada specjalizację z gastroenterologii oraz chorób wewnętrznych. Posiada 25-letnie doświadczenie w pracy dydaktycznej. Jest autorem doktoratu „Diagnostyka zaburzeń czynnościowych jelit”. Jego dorobek naukowy obejmuje 70 prac, z których większość o tematyce ultrasonograficznej. Jest członkiem Towarzystwa Internistów Polskich, Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii oraz członkiem Polskiego Towarzystwa Ultrasonograficznego. Współpracował z renomowanymi ośrodkami zdrowia w kraju oraz zagranicą mi.in: Szpitalem Saint Luc w Brukseli i Szpitalem Herlev w Kopenhadze. Członek Honorowy Polskiego Towarzystwa Ultrasonografii. Szczególnymi obszarami jego zainteresowań są: zespół jelita nadwrażliwego, choroby trzustki, diagnostyka zmian ogniskowych w narządach jamy brzusznej (wątroba, trzustka), diagnostyka USG jamy brzusznej, w tym w chorobach zapalnych jelit i badania USG z kontrastem.
Beata Szerstobitow
Doświadczony lekarz, specjalista medycyny nuklearnej. Absolwentka Akademii Medycznej w Warszawie. Pracowała jako starszy asystent w Zakładzie Diagnostyki Obrazowej II Wydziału Lekarskiego AM w Warszawie w Szpitalu Bródnowskim oraz na Oddziale Urologicznym w Szpitalu Bielańskim. Była kierownikiem grantu naukowego z zakresu diagnostyki ultrasonograficznej w chorobach gruczołu krokowego. Specjalizuje się w badaniach gruczołu krokowego metodą endosonograficzną (TRUS) oraz biopsjach gruczołu krokowego TRU-CUT.
-
Teoretyczna i praktyczna część szkolenia
-
Punkty edukacyjne
-
Materiały szkoleniowe
-
Catering na czas przerw kawowych oraz obiadowych




